8 de febrer del 2007

Postals berguedanes

Aquest dilluns, tot pujant a la Seu d´urgell cap a la universitat, aquest cop tocava examen de serveis socials, m´he anat fixant com molts d´altres en el seu dia a dia, en la tortuosa ruta de la c-16 , és un reflex real del pols berguedà. A Puig-reig, avancen treballs del viaducte amb túnel a tocar a Cal Prat i inici obres de la variant nord de Puig-reig que connectarà al polígon de la sala i la carretera de Casserres, que tant vàrem lluitar per aconseguir i comença a ésser una realitat. Tenim uns desviaments a Gironella d´anar-hi, que si duren molt de temps més, i això no treu que siguin necessaris per la resta del desdoblament de la c-16 aquesta desviació- pot portar a accidentalitat, amb tanta giragonsa i rotonda en via general transitada.

Allà mateix, ens trobem la protesta d´un empresari que per l´efecte obres fa un any que li tenen suspès el permís de producci´de cargols, i encara està esperant.
Observo el creixement urbanístic a entrada de Berga, passes el túnel de Cercs, i vora una creu roja, trobes pancarta de la mobilització veïnal en contra el naturcidi a cercs, fruit de la incidència de la tèrmica i el nou traçat del desdoblament que trinxaria el municipi de Cercs, de mal resoldre, tot i haver-hi alternativa, que, com no, tindria un cost econòmic més alt, però seria més sostenible mediambientalment. I veus el pantà de la Baells, en la data que estem que està baix, força baix d´aigua. I la neu que en altres dates similars, no apareix a les muntanyes altes. A l´alt Berguedà cada cop més està instal·lada la sensació que aquesta carretera desdoblada no va amb ells, imposada de qualsevol manera i que serveix perquè la" beautiful people" que té segona residència a la Cerdanya, i pugi més ràpid. Ah! i a la Cerdanya, que el volen el desdoblament, potser? El que si que afecta és els múltiples accidents mortals, sobretot el tram del túnel de Guardiola de Berguedà, tota una assignatura pendent. I què dir de l´enèsima reparació del troç pasat sant jordi de cercs? noves giragonses i esperar que sigui la definitiva reparació davant els esfondraments continus del ferm. Que aquest cas amb la reparació, més d´un accident ha ocorregut.
I arribant a la Cerdanya, passat el túnel....primer cop sense que tingués cost el túnel del cadí! ja era hora. El pagues d´entrada i llavors t´abonen a la tarja domiciliada el mateix import els residents del Berguedà, Cerdanya i Alt Urgell. Potser hi haurà efecte crida amb la gratuïtat efectiva, però potser segones residències, esdevindran no només de facto, primeres residències i és el primer pas a inserir-se a la realitat social, dèficits i realitat de les comarques que voregem el túnel del cadí, i no només com un lloc de repòs i fugida metropolitana.