2 de desembre del 2007

Crònica des de Madrid de la manifestació de l´1 de desembre. "Es la primera vez que vengo a Catalunya y no pago"


Certament, l´entorn personal més proper és coneixedor que malgrat voluntat manifesta d´assistir a la manifestació organitzada des de la Plataforma Pel dret de decidir, no vaig poder-hi prendre-hi part, com segurament tants d´altres, per diverses obligacions, amb tot,fou massiva la participació de més de 700.000 persones per manifestar-se davant del caos ferroviaris i el dèficits d´inversions i l´espoli fiscal que afecta especialment a les classes populars.
Doncs bé, per raons de representativitat universitària de junta estatal de facultat , amb universitaris de localitats geogràfiques prou dispars per captar impressions, em trobava ni més ni menys que l´ull de l´huracà d´allà on ens neguen el pa i l´aigua als catalans/es a nivell de bona gestió i d´esforç fiscal i d´inversió social, a la "Comunidad de Madrid(CAM)", que en això no en tenen la culpa la majoria dels mortals que hi viuen, sigui dit de passada, estàvem circunstancialment a Alcalá de Henares, ciutat Patrimoni de la Humanitat.
Això d´estar Espanya, aterris a la imponent Barajas, ja et posa de mala bava ara que tenen ja funcionant la T-4, oi més quan tornes a Barcelona i compares, sembla de joguina. Et passis l´amplissima xarxa de Metro madrilenya , que té 3 parades per l´Aeroport i agafis "Cercanias", que tenen parada de "Nuevos ministerios" connexió amb C-1, C-2 o C-7, tres linies per anar a Alcalá de Henares amb tren, segur que posaria de bastanta mala llet a més d´un usuari del Prat de Llobregat que volia anar fa un mes cap a Barcelona, i quan aquestes tres línies de rodalies poden aribar fins a Guadalajara!, connectant zones tant diferents com barris esquerranosos com Vallecas , que el PP els tenen abandonats per "rojos", però creen mogudes com televisions comunitàries per resistir , a diferència d´altres localitats plagats de militars com Torrejon de Ardoz per la base militar, que Franco amb acords de 1955 els va deixar col.locar als EEUU.
A les notícies de la premsa d´allà, podies "triar" entre el diari d´Alcalá, l´ABC, El Mundo... i la Vanguardia, i el País, tot cal dir que aquest darrer és el que triunfava entre universitaris. No em sobta que "La vanguardia", també el consideren dels "seus" mitjans, a la Comunidad de Madrid.
De la manifestació res de res a notícies, la quota catalana era el derbi Espanyol-barça. Recurs recorrent: telèfon i explicacions d´amistats de l´èxit descomuncal amb la convocatòria de vora 200 entitats a través de la PDD i adhesió de ERC, CIU,IC, EUIA, amb absències clamoroses del PSC i les habituals per outsiders del PP i Ciutadans.
I es que el matí, vaig tenir un "calurós" intercanvi d´opinions amb Vicerectora de l´Espai Europeu de la UNED sobre l´escàndol del que suposarà la reforma universitària aquest Reial decret 1393/2007 del 29 d´octubre que posa les bases de la privatització de l´ensenyament universitari , aplicant el Pla Bolonya, la rectora em diu que això ho han acceptat tots els ministres d´Ensenyament Europeu, i darrera aquesta voluntat de l´ANECA de controlar homologacions de carreres universitàries , que fa que desapareguin les diplomatures i licenciatures i hagin graduats (240 crèdits), màsters i doctorats amb intervenció empresarial en continguts, desapareixen model públic, que es calcin els que tenen les carrers a mig fer i la UNED no tindrà els plans definits fins la tardor del 2008.
Bé, torno a impressions, ja m´estendré en aquest tema altra volta. Després de conèixer resultats exitosos manifestció comento el tema amb gent de diferents indrets, i els ha arribat el caos de l´AVE, i poca cosa més. L´atenció mediàtica està ja centrada en la mort d´un Guàrdia Civil que feia funcions d´espionatges a ETA en territori francès.
Desconnexió per veure el derbi Espanyol-Barça amb l´impresentable comentarista de la sexta el Montes, des del dia que feia proselitisme militarista en no sé quin partit , i els seus comentaris infumables sobre si es podia seguir en català simultàniament i en gallec, com una raresa, un pren l´opció de treure-li la veu. No puc, fins el gol de Riera. Taules.Parlo amb company Gallec, que és del BNG, i que no només no se n´amaga i e fa proselitisme carnet en mà i li pregunto com és que el BNG va votar amb PSOE no destituir Magdalena Alvarez. I em diu lacònic, que el BNG fa peix al cove: els han donat les competències en infinitat de coses d´un cop, les més destacables, sobre temes agraris, sobre ports maritims i la creació d´un cos de seguretat gallec, a l´esstil mossos d´esquadra. Així obté suports el PSOE per salvar la ministra. I com és de suposar el PNB la renovació del cupo basc.
Algú creu encara amb Galeusca? Molts simpàtics però gallecs i bascos , primer miren per casa i aquí cornuts i pagar el beure. I el PSC a la lluna mentre Maragall té un exercici de dignitat personal. Ho pagaran electoralment.
Endemà, tornada per les còmodes rodalies, que , em deixava un detall, les rodalies de Madrid, al menys les que arriben a Alcalá de Henares no passa com a l´àrea metropolitana que la gent va dreta. Perquè? Perquè tenen dos pisos i el doble de capacitat, per tant. M´informen que em vaig perdre debat espontani sobre la laicitat a la nit, dividint-se companys de politiques, un xic rojos i de dret i economia una mica místics , però a la propera, no me´l perdo. Ja proposaré debat sobre la plurinacionalitat. Madrid cansa, i a un li provoca son i cansament per aguantar a certes hores.
A la tornada, al esmentar que a Catalunya es recomanable per exemple visitar el MNAC, i delletrejo el Museu Nacional d´Art de Catalunya, ja no s´aguanta representant de Zamora de dir allò de "los nacionalistas ya haciendo propaganda", com si fos un capritx. No em vaig poder estar, i crec que era a l´alçada de Vallecas que és clar erem una nació que només feia 800 anys que ho erem. Canvi de conversa per no escalfar tema oi més en el context no favorable.
A Barajas ja em dirigeixo a la prova del coto fluix, anar al quiosc i immortalitzar fotografia que recullo amunt. Agafo Vanguardia, perquè agafar el PSOEdiórico opinant sobre la manifestació em posaria de més mala lluna, i així també per passejar-me per la T-2 amb joiosa foto de gentada amb estelades i agafo com a pamflet per "desinformar-me" el Mundo. Escolto conversa de dos madrilenys arribats que un vol agafar l´SPORT, i l altra li diu: "Qué haces! no te atrevas a ir con ese diario en el Metro! en un to, de morbositat, però conscient del context desfavorable. Em vaig quedar amb les ganes de saber si era un rara avis culé i madrileny, o un suidcida lector madrileny.
Mentres espero el vol , faig mossec i faig el sacrifici de fer zapping radiofònic.Ja és desgràcia, però la primera que fan informació és la COPE: Passaven oients i explicaven funerals d´estat per guardia civil mort. No goso reproduir les barbaritats dites des de la bilis, però el més fluix que sento és pena de mort i visques "al cuerpo", etc. Desconnecto, fullejodiari ABC i em xoca veure El Fidalgo i el Mendez,re els seus representatns catalans s´absentaven de la manifestació en pacte amb representants diputats de tots els partits per declaració, i que ERC i va dur un tècnic, que em temo pot portar a deriva cap a ilegalització d´ANV per contaminació de discursos d´AVT com l´Alcaraz, que a la COPE el feien màrtir gairebé, ofegant la possiblitat de resolució política del conflicte basc, que insta el propi Rubalcaba insinuant il.legalització. Per uns vots d´espanyolisme s´es capaç del que faci falta, i més si això evita que es presentin a generals i no oli treguin vots a PNB.
Al temps. Hora d agafar el vol i parlo amb un ciutadà de la república dominicana que m´explica que n´està fart que cada cop que torna del seu país per anar a Barcelona, on viu i treballa, té que fer escala a Barajas i perd de les 11 del matí a més de les 3 de la tarda, i li explico que hi ha una camama centralista que li diuen AENA, ell perd me´s de 5 hores per no haver vols intercontinentals directes a Barcelona. Encara abans d´enlairar puc escoltar altra emisora, la SER, a les noticies es centren en atemptatt mortal, i si, esmenten la manifestació d´ahir a Barcelona dient "miles de personas", i el que em quedo esmaperdut i això ajuda a entendre per quin pacte aposta el grup PRISA a qui entrevisten per opinar: Duran Lleida. El que no vol la independència de catalunya com si fos el Portaveu d´aquella manifestació. Poca estona, perque l´altra gran notícia és la protesta de ciutadana de Salamanca per pujada de preus dels autobusos perquè han condonat deutes per prescripció a constructors l´ajuntament governat pel PP. A Aeroport el Prat, ja no hi ha busos gratuïts fins Estació de França que vaig utilitzar a l´anada, i ara cal anar a Rodalies. Després dé spera de 20 minuts, i 10 més d´engegada, que passa alguns trams molt lent,amb tiquet TOT gratis, s´asseu una noia llatinoamericana i expressa en alt la frase del dia al seu company: "Es la primera vez que vengo a Catalunya y no pago!". Ho pot dir més alt , però no més clar.
Conclusions feu-les vosaltres mateixos. Però mediàticament, que és el que arriba a la societat espanyola, es pot dir que hi ha un apagada informativa brutal, que l efecte de canvis de model d´estat fa i farà impossible mentre estem dins aquest estat espanyol, a menys que la mobilitzacions s´alcin de to. Si algú ho dubtava només ens queda exercir la sobirania pel nostre compte, amb independència de l´origen i condició social i fer una sacsejada al mapa polític.
Pesi a qui li pesi, cada cop sóm més sobiranistes al nostre país, amb la mateixa proporció com creix la indiferència a Espanya sobre el que ens succeeix, i això a l´hora d´acords a nivell estatals s´ha de tenir en compte, i el moment àlgic serà quan es tumbi l´estafatut, perquè les mascares i els posicionaments d´alguns ja no podran ser més ambivalents davant la societat.