12 de juliol del 2008

Imatges de la visita a la Garrotxa, Pla de l´Estany i Gironès




He tingut temps per passejar tranquilament per Girona capital i perdre´m pel call jueu,coneixent personatge del Portal del col.leccionista, en Joan Cortés, que el regenta entre batibull de llibres fa més de 45 anys. Tot explicant-me anecdotari, i reconeixent-li l´interés per la lectura i els llibres per ofici d´anys, a partir d´adquisició de llibre sobre el dret civil anterior a 1714, em va cridar atenció l´autor Josep Sobrequés, per cognom prou conegut, és el pare de Jaume Sobrequés i ves per on sa germana està casat amb un altra gironí prou conegut, en Joaquim Nadal, vaja que Girona és més poble del que un es pugui pensar i que l´afició del sogre historiador catalanista, potser algun dia revifarà a can PSC en linia al protocol de 1977, i crearan grup propi o trencaran amb PSOE després estafa probable amb estatut al Tribunal Constitucional polititzat i ens prenen de nou la cartera amb el finançament. Anècdotes a banda, visita a llac de Banyoles sota sol de justiícia, estada a Besalú, digne de veure i de tracte familiar amb història jueva i terra de frontera amb magnific pont que ha popularitzat el periodista Martí Gironell amb el seu llibre de ficció sobre el mateix pont, que a llibreries locals es a lloc preferent, i d´israelians turistes no en falten voltant per antic call i casc antic.
La visita per la fageda d´en Jordà tot visitant la macrocooperativa de iogurts de la Fageda, deixa bon regust i no només pel tast, i conèixer la no caducitat dels iogurts si no es trenca cadena del fred, que hi treballen 220 persones, 140 disminuits de la zona, que no reben sou però si se´ls paga cursets i vacances , en una producció diària de 124.000 iogurts, que no fan publicitat, però que entrada a hospital de la Vall d´Hebron , els va donar la valorització arreu del país, d´aquesta cooperativa que compta amb 200 vaques que pesen a l´entorn de 600 quilos i que sel´s treu llet dos cops al dia, uns 30 litres de mitjana. Per veure-ho. I tenen altres tallers com jardineria, etc. I tenen local nou a Olot amb pis tutelat per disminuïts i seu de la cooperativa, utilitzant tècniques d´inseminació, i cries mascles es separen de la mare de petits i cap a fer-ne bistecs a escorxador. El lot "llaminer" de 12 iogurts(xocolata,crema catalana, ensucrats,maduixa) va triomfar. I es que si els falta llet, per la qualitat i criteris de veterinari només hi ha una granja que els pugui subministrar en tot catalunya. El secret del segle, perquè tot i insistència,la guia no va obrir boca. Una visita útil i reeixida, fruit de reconversió a partir de limitació venda de llet per quotes es fa aposta de iogurts a partir del 1993 ençà. I més futur que tindran per qualitat dels productes. No agrada publicitar res, però la responsabilitat social d´ajudar a gent necessitada, val la pena, i que els beneficis futurs, serveixin per garantir-los una atenció i un salari digne del seu esforç,i no es confongui amb mà d´obra assequible, ja que la responsabilitat social passa també perquè si són productius malgrat tot, rebin un tracte laboral acord amb l´esforç i es dignifiqui l´acció cooperativa, complementariament a les inversions futures de la pròpia empresa cooperativa i els fins socials que es persegueixen es vegin completats.
Cliqueu fotografies d´amunt per albums de fotografies de la zona de Girona i el Gironès, Pla de l´Estanya amb Banyoles, a Besalú i Garrotxa o cliqueu aquí per visitar el fotolog personal de flickr.