30 de gener del 2008

Imatges de "La Corrida" 2008 a Puig-reig

Clicant a la imatge , teniu 77 fotografies del Passacarrers i actes del diumenge de "La Corrida" 2008 a Puig-reig.

27 de gener del 2008

Balanç de la Catosfera


Aquest dissabte, dels 3 dies que durava la trobada de blocaires de Catalunya, i ratificant les paraules de la taula Blocs i nació, caldria, haver-se denominat , la trobada de blocaires en català, i vam ser-hi vora uns 300 més. L espia, centre Tecnològic de Granollers, puntuals a les 10 del matí iniciava la Taula Blocs i literatura. En Toni Ibañez com a moderador va fer una apassionada presentació literària, valoritzant l ´aportació literària i d´escriptura dels blocs. En parlar la doctora Europea de la UOC, la Laura Borràs, molt dels assistents vam quedar bocabadats de les possibilitats sensitives que va obrir pels blocs, incloent l investigació de la universitat d´Stanfort, de "llepar" la pantalla per degustar. Literal. Fent una introducció sobre definició del Termcat, definint blocs com a pàgina personal i poc institucional, que s´actualitza. El powerpoint va descriu la conjunció Web(pàgina) + Log(registre) a pareix e terme Weblog, que com a abreviació apareix el que es coneix com a Blog.
Les denominacions angleses, difereixen del terme Bloc, que aquí associem a bloc de notes, d´aquí la popularització de les pàgines personal d´internet, molts en denominem com a Blocs, una traducció literal de l´anglès, no exempt de polèmica. I d´aquí , el terme de les persones que fan blocs , seguint la lògica dels "oficis", ens denominem la conjunció de bloc-aires.
Va fer esment que les traduccions dels traductors idiomàtics, sovint porten barrabassades, com per exemple que el Pic dels tres heres(Berga) passés a denominar-se com "pico de los muy felices", "no coment".
Ella, com a medievlista, que e va valorar la figura del trobador Puigreigenc , on va escriure la sev obra, en Guillem de Berguedà, i l´èxit que seria fer-se una pel.licula històrica de la seva vida, va dir que els blocs formen part de les literatures, com un diàleg entre trobadors. Va vlaorar la democratització de la xarxa i a mida que passa el temps, teixeix complicitats. Pregunta, resposta, interacció com a valors. Els blocs són hipertextos, va dir. És literatura digital des de procediment digital i només consumit així. De moment. I va glossar el seu bloc experimental en diria, Bloc de l absència. Un veritable joc literari, amb dies, imatges, so i estimulant en molts aspectes els sentits. Va deixar un bon sabor de boca, amb ganes de conèixer més.
El ponent Miquel Bofill, de Relats en Català, ´va explicar que la seva comunitat tenia 45.000 relats fets i oferts al coneixement, fet per uns 6000 autors diferents. Va obrir el dubte si la literatura en català subsistirà al paper, amb tot el que suposaria.. Va fer bandera de les sinergies que conviuen a la xarxa i salten al paper, i que cada cop seran més habituals.
Ja el Jordi Ferrer, editor de Cossetània, amb tota una antologia literària, comenta que els blocs té una estructura horitzontal en diferència dels blocs en diferència de la vertical d´altres mitjans com el paper i que la xarxa serà qui decidirà quins seran els blocs de referència.
Va recordar que un sociòleg, en Joaquin Rodriguez, va afirmar, que era qüestió de temps, però el paper te uns 50 anys de vida. Actualment els llibres, hi ha estudis que diuen que els hàbits de lectura , es guien en un 63% a les recomanacions de la gent. I que la xarxa, en dades del 2005 eren un 3,1% els que es guiaven per opinions d internet per triar un llibre. El 2006, va pujar a un 6,1% i segons apunta, el 2007 sembla que ja arribarà al 10% no gens despreciable, i el que pot deparar el futur.
Qui fa critiques en blocs, no tenen condicionants econòmics, i els diaris, "ja se sap" els lligams i peatges econòmics que tenen per opinar, digui el que es digui. Va afirmar que el futur està en la xarxa, i en bona part amb els blocaires.
El debat de preguntes, em va agradar afirmació de la Laura Borràs que els de la seva generació i més grans eren immigrants digitals. Els menors de 30 anys ja són nadius digitals. A tenir en compte.
En la següent taula, blocs i negocis.Es va fer explicació de que s´ha d´actuar com les formigues, sense xuclar les formigues, amb ironia inclosa, esperit d´equip. El joves i prestigiós Didac Lee, centrant-se en el negoci empreses 2.0, va classificar per tipus d´empresa. Empresa (I). Fan el 80% de transaccions de de Casa. Empresa II, són exitoses amb 4 dies: facebook, google..
Empresa II, les que s´extingiran. Exemple: fabricar globus terraqui. Es veu superat ja per l´ús del Google Eart. E negoci virtual es veuen superats ocm són empreses de viatge, mitjans de comunicació..
I fent comparció entre les empreses antigues, les 1.0 i les modernes 2.0 :

1.o - Fabrica i empresa dur a consumidor.
2.0- Hi ha una interconnexió conegut com nebulosa de treball

1.0 - Jerarquies, dins 4 parets, la màquina de cafè com a lloc de butlletí intern..
2.0 - Empreses en xarxa, organització berta

1.0 - Poca interacció, temps resposta normal
2.0 - Més interacció, amb una resposta immediata. Els consumidors, tenen poder viral amb nous mitjans d´influir a empresa
Hi ha partipació activa de les persones, la interacció és la plataforma. Trobar i buscar informació és rellevant. Hi ha una connexió total (net working).
Pel futur, explicat i comparat anterior, els reptes empreses 2.0 és:
. tenir líders, directius i accionistes 2.0
. cultura de la col.laboració i ús de les TIC
. tolerància al caos
I recomanació entre esclat de rialles els blocaires presents. Per impulsar negoci cal una clau:
ELS INGRESSOS HAN DE SER SUPERIORS A LES DESPESSES!
Llavors, va intervenir Jean-françois clerex, de Creaxial. Va comentar que aqui funcionen els blocs molt més que altres països. Creu que els bloc corporatius milloraran la comunicció. Explica que Facebook és una xarxa de xarxes, ja que incorpora a uns 60 milions d´usuaris. Sé stila l ús de fer comentaris en blocs especialitzats. Creu que un futur proper hi haurà la Generació MIX (facebook, linkmix).
Després Genís Roca, va comentar com canvien els mercats, alhora que canvien els persones, les quals són i volen ser més proactives. Intueix un canvi de cultura, on es prima la pertinença, les persones, la llibertat, ment oberta i la reputació a la xarxa.En els negocis abans era propietari, amb ment tancada, institucionalitzada.
El futur és una empresa xarxa . Caldrà definir els usos interns(com estan els projectes..) i externs(crear marca, amb innovació).
Les empreses 1.0 donaran lloc a un futur de 2.0 d´empreses de serveis.
Caldrà tenir en compte l´amor propi de les persones, la desconnexió actual de les èlits i la trista realitat analògica. Davant aquesta realitat, fent una gran sintesi, caldran més empreses 1.5 i que tingui usos concrets i discrets, reinventant els llenguatges(wikis), i xarxes de blocs, amb efectes d´audiència. Per exemple a la CCRTV , que amb 2800 treballadors, va reunir amb idees 2.0 uns 20 treballadors, i un d ells ja formava després pel seu compte a 5 més autonòmament, com exemple de forma de treball de futur.
Ja en la taula blocs i política, es va parlar davant diferents candidats a les eleccions estatals (Lourdes Muñoz(PSC), Raül Romeva(ICV-EUIA), Joan Ridao(ERC), Carles Puigdemont(CIU), faltant membre del PP) on power point de Lourdes va donar dada del 12,86% de diputats del Congreso tenen bloc, i en canvi al Parlament de Catalunya, puja al 33% dels seus diputats, amb faltes ortogràfiques. Altres deien que feia poc que hi eren com Romeva i fa un any en Ridao, o Puigdemont ús de missatges via twitter i altres eines per comunicar-se, insistint tots, en constant és mitjà per exposa les pròpies idees extensivament, activitats, per escoltar interactuar, obrint processos de debat a la xarxa. Idea que els lectors de bloc són audiència privilegiada l´ús del Twitter com a nova eina per compartir comunicació. Idea del perill de la "freakesfera" que va causar no pocs somriures, insistint amb que hi hagi blocs de veritat, no virtuals. En Ridao, va recordar el bloc XARXA REPUBLICANA, fent-me esment a la feinada que tinc d´anar agregant persona a persona els ja 322 blocaires de JERC i ERC que hi tinc enllaçats.
En la roda de preguntes, vaig demanar la paraula i vaig adreçar-los sobre els que ni tan sols no són ciutadans 2.0 sinó 0.0 perquè no tenen accés a la banda ampla, posant exemple com a blocaire berguedà i del prepirineu, recolzat pels presents. La resposta per mi va ser fluixa en general part de dir que és necessari universalitzar ús, amb inclús detall del Puigdemont que a Girona mateix hi ha barris que no tenen accés per excés de demanda, que no té a veure amb cas greu de pobles sencers sense ni un punt, afectant a particulars, societat i empreses i comerços quedant enrere del país, essent excepció d´en Joan Ridao en la concreció, que va detallar pla de Governació per estendre la banda ampla en 4 anys amb tecnologia WIMAX a zones rurals i crear operador neutre. Es va demanar per part del Marc Vidal, com pasa ja a EEUU que els blocaires politics interactuen i s´interpelin, i el tema temps, marca l´agenda.En l´apartat de xarxes de blocs, per exemple l´Ebresfera, van manifestar que comptaven amb 280 blocaires amb 656 blcs amb casos com Flix que té 400 habitants i té 29 blocs. El 2007 varen fer el salt a ebresfera.cat, tenint un forum propi i un Ebrebloc col.lectiu.El torn de Xarxabloc, esmenta com cadascú s´especialitza en un a tematica. La xarxa santboiana, va donar una dada important: un 15% de la població l´ha visitat). Han creat un punt de llibre, fent tallers de blocs i aprenentatge, fent sopars tertúlia i projecte molt interesant entre la ONCE local perquè discapacitats tinguin bloc, com el cas ja d´una persona cega. En Jose Rodriguez v presentar blocs sindicals, només d´UGT, com li vaig fer esment, essent un 70 blocs El debat va girar en comunitats a facebook, el fet que originava la consciència de territori, etc, i la expansió que no para.
Degut a límpuls de la Berguedàsfera, vaig anar a fer el got, i em van comentar com ho veien i el potencial que tenen les xarxes de vertebració d´una societat.
En els blocs i periodisme català, parlen de l´entrada del video, amb blocs temàtics i territorials, que s´ha posat fi al monopoly informatiu , trencat per internet.
El cas de Bloc.cat tenen a 13000 blocs i Blocsmesvilaweb en té uns 400 blocs El cas de Bottup.com, esmenta esquema yumbla utilitzat. El debat va ser interesant quan el blocaire i periodista Toni Aira va fer esment sobre reconèixer influència dels blocs, però que posava en dubte la professió de periodisme, han saccejat els mitjans de comunicació, amb un model de canvi constant, segons Joan Camp de Directe.cat, va dir que si no t´adaptes, t´enfonses, esmentant frase de Noam Chomsky, no critiquis els mitjans, fes el teu mitjà.
En Pau Llop esmenta el canvi vertiginós en 10 anys amb internet, que el periodisme ciutadà estava de moda, recordant que el ciutadà té dret a estar informat i a informar, fet fins ara impossible. La competència no fa ppor, la gent sabrà discernir qui té vocació periosística , segons Jordi Cabré, del El singular digital. es parla de poliblocs, coma indexador de blocs, amb vora 900 blocs polititzats, tot i que no interactuen, només els del PP amb els del PSOE, i els d´ERC amb
CIU i a l´inrevés, segons Alexis Vizcaino posa exemple que els militants de base qüestionen les cúpules del propi partit,i la sensació és que els mitjans tradicionals generalistes, estan comprats, al igual en el futur pot passar amb els blocaires de referència.
En Jordi Font, esmenta que cal tenir integració en xarxes més grans, fent esment que era una priemra trobda de blocaires gairebé asexual, ja que és lluny de paritat, al ser un 90% homes i només un 10% dones. A Catalunya, els blocaires són més critics, i han triumfat per fer sentir opinions pròpies com a importants, adiferència d´altres parts d Europa. I va sortir reflexió de quants ens sentim reflexats pels mitjans tradicionals a nivell nacinal? i es que els no satisfets anem a la xarxa, produint-se amb els blocs un procés d´identificció, ja que internet és llibertat. i coneixement, segons diu Marc Bezulzes. I es que un 37% de persones que tenen internet, el primer que fan a arribar a casa és conectar-se, i va a més.
Es nota com informació evoluciona, quan els quioscos van tancant, tot i que es creu que tot anirà canviant. Surt opinió que la gent que navega , és gent activa. Segons blocaire David de la Heras, els homes miren el youtube i els esports, i en canvi les dones miren els fòrums i els blocs. S acaba amb proposta de Marc Vidal , organització de catosfera, dient que si tots els blocs copiessin llistt de gtots els blocaires, el index de referència de Technocrati pujaria a la catosfera d´una forma impressionant. A tenir en compte. LA UNIÓ, FA LA FORÇA!
Vaig poder saludar alguns blocaires, després, com en Ferran Cobo, Josep Sort, Marc Vidal, Eduard-Perales, David De Las Heras, Saül Gordillo,Jordi Casals, Albert Batalla, Raül Romeva, etc, i així anar teixint complicitats arreu del país, perquè això només acaba de començar, i de ben egur que la Catosfera, té molt de futur.


Jornades Catosfera 2008

La Fundació puntCAT ha col·laborat amb les Jornades de la Catosfera que s'han celebrat al CTUG de Granollers entre el 25 i el 27 de gener, i ha digitalitzat el contingut de les xerrades que es van portar a terme. A més, a mode experimental, la jornada del dia 25 es van emetre en directe per Internet.

A continuació, dividits segons el programa de la Catosfera, tenim el plaer d'oferir-vos els vídeos de les diferents taules, en format RealMedia, i els àudios en format mp3.

RECOMANACIÓ: és important que vos descarregueu aquests continguts al vostre equip abans d'accedir als mateixos, d'aquesta manera millorarà la visualització dels vídeos i s'optimitzaran els àudios. Per veure els vídeos és necessari el RealPlayer, que és gratuït i vos el podeu descarregar de www.real.com.

DIVENDRES

18.00
MP3
MP4
RM
Ignauguració institucional
18.30
MP3
MP4
RM
Conferència ignaugural
19.00
MP3 (18 Mb)
RM (84 Mb)
Taula oberta "codi ètic blocaire"
20.00
MP3 (19 Mb)
RM (87 Mb)
Taula "Blocs i educació"


DISSABTE

10.00
MP3 (25 Mb)
RM (120 Mb)
Taula "Els blocs i la literatura"
11.50
MP3 (21 Mb)
RM (102 Mb)
Taula "Els blocs i els negocis"
12.30
MP3 (32 Mb)
RM (154 Mb)
Taula "Els blocs i la política actual"
16.00
MP3 (22 Mb)
RM (105 Mb)
Taula "Associacions i xarxes de blocs"
17.15
MP3 (36 Mb)
RM (166 Mb)
Taula "Blocs i periodisme ciutadà"
19.00
MP3 (24 Mb)
RM (112 Mb)
Taula "Blocs i nació"


DIUMENGE

10.00
MP3 (21 Mb)
RM (98 Mb)
Combat "Blogs o blocs"?
11.00
MP3 (19 Mb)
RM (90 Mb)
Taula "Blocs de la CCRTV Interactiva"
12.00
MP3 (25 Mb)
RM (116 Mb)
Taula "La influència dels blocs"

6 de gener del 2008

Menorca, la calma s´encomana en terra ventosa i sense turistes a l´hivern


Menorca, que té una icona alternativa, captiva per la persimoniosa naturalitat que s´encomana. El paisatge captiva per la seva verdor, pròpia de muntanya i de pastures, que hi són, tot i ser una illa reserva de la biosfera. Majestuoses aus a l´albufera, carreteres amb pocs cotxes, urbanitzacions comprades per estrangers alemanys i anglesos, que formen pobles desèrtics almenys aquest desembre.. i un vent que xiula i xiula, que fa que les portes de les cases tinguin una obertura distinta per no estar obertes de la tramuntana illenca. Bons formatges artesants i bona sobrassada, sens dubte. I què cal dir de les platges, distintes segons les zones, algunes a voltes accesibles, altres rodejades de cases blanquejades de turistes que hi treuen cap tan sols els estius. Està a un punt d´estar ocupada, preocupats per turisme de temporada, 7 pobles, indrets sorprenents i bona senyalització viària i zones d´aparcament, almenys ara.
La parla catalan de sonoritat tancada encandilai requereix habilitat de descobrir-hi "ido", "cotxo", "sa gent", i que no es perdi com a valor a la diversitat de la llengua comuna.
Ara bé, ni centre d´artesania obert, ni de la natura a les tardes a Mercadal són oberts,els principals comerços hotelers, bars, establiments i comerços tancats de la illa, si hi vas fora de temporada, els aboca a un peix que es mossega la cua pel turista que hi busca un valor afegit. Si no hi ha serveis atractius, els turistes no vindran fora de quan faci sol. Aquest és el seu drama i la manca d una oferta cultural àmplia , almenys a les ciutats referents de Ciutadella o a Maó. Que les urbanitzacions despersonalitzades, per molt que siguin amb colors blancs, no es reprodueixin i es donin més a le speculació immobiliària de portentosos acaudalats foranis, i siguin nuclis tranquils, sostenibles, però amb un futur d ´una vellesa talaiòtica, amb parets a pedaços de terrenys per parets típiques cosides arreu. La essència hi és, que no es perdi, ara que hi són a temps. Aquí teniu una mostra que vaig recollir-hi recentment, per assaborir la part més bella d´una illa tranquila, un ritme veritablement menorquí de vida encomanadís.

Els reis bons, els de l´Orient a Puig-reig, en imatges


Els Ries de l´orient, els bons, varen passar per Puig-reig, i clicant la imatge trobareu la galeria personal de fotografies, en la seva rua pel poble i durant el pavelló atenent a nenes i nens.
També podeu consultar-les al webloc de l Associació de Reis de l orient de Puig-reig:

- ASSOCIACIÓ DE REIS DE L´ORIENT DE PUIG-REIG