27 de desembre del 2006

La fia-faia, la tradició del Berguedà que va a més





Cada cop més, la festa de la Fia-faia, celebrada principalment aquest diumenge 25, que porta nom a l´elaboració de la denominades faies, aquestes torxes que poden arribar a fer 2 metres, que es fa a mà, i que es cremen, previ baixada per vilatans de la muntanya propera enceses, i que és una tradició ancestral, que la religió imperant va mirar de fer seva, i que per voluntat popular i de gent d´arreu, va a més en participació, sens dubte.
Però, al berguedà, les festes del foc, sempre , com a la Patum, tenen un atractiu especial, i a Bagà, com es mostra a les fotografies, i també a St. Julià de Cerdanyola i Vallcebre, en aquestes dates festives, no poden faltar a la tradició, inclòs el ball que es va fer a la plaça porxada usicat per berguedana no fa massa anys, com incorporació a la festa, que acaba amb el tast de coca amb all i oli de codonyat, tant característic, per a tothom. Aquest any els barrets vermells i verds del poble, han triomfat a la festa. Per molts anys, com a reclam turístic i tradicional, la fia faia.

23 de desembre del 2006

Rock n´ reis 2006, el concert solidari de Creu Roja de Joventut





Certament, una cita inexcusable, per la funció social que desenvolupa, és el concert solidari que organitza Creu Roja de Joventut, el Rock n´reis, que està molt arrelat a Manresa, enguany, amb grups com Remendaos, sherpa,gossos, pastorets rock, entre d´altres col.laborant, així com trobant alguna coneixença del grup de prevenció i informació de drogues SOM.NIT, que alguns tenim el curs fet, ja que no està de més formar-se per ensenyar i col.laborar, si és el cas.
M´atreviria a dir que eren unes 1500 persones, molt joves, però conscients de col.laborar a que amb els beneficis de les entrades i la barra, vagi a comprar joguines a nens de manresa i l´àrea d´influència , per tal que cap nen es quedi sense joguines aquestes festes. Un any més, no es podia faltar. Aqui teniu algunes imatges del concert. Fins el proper any.

7 de desembre del 2006

en pólvora, teatre social català d´àngel Guimerà


Aquest dimecres, , hem fet via a Barcelona a veure el flamant Teatre Nacional de Catalunya, -que no té ni el.cat a la web-, vora el "consolador gegant iluminat". L´obra, que sense publicitar-se a la premsa generalista, està tenint una gran acollida de públic. Es tracta de l´Obra d´Àngel Guimerà, EN PÓLVORA. Per tant, un clàssic, però molt pedagògic en quan a les diferències de classe, que gira entorn de l´història de dos homes( marcó, un obrer enamorat(julio manrique) i en Francesc un majordom de l´amo de la fàbrica que es disputen una pubilla, que interpreta habitualment, Anna Sahun, de també actua a la sèrie de TV3, porca misèria, com en Manrique. Un paperàs fa el veterà Jordi Banacolocha, fent d´avi, en "Gori". Un escenari amb xemeneia i carbonera, molt ben aconseguit, amb detalls com els telers, la fumera, etc. Per alguns, segurament lenta i clàssica, però pels que hem viscut en entorn fabril, com no aquí Puig-reig, amb 7 ex-colònies, ens enduem la palma a nivell europeu, però que a molts municipis industrials del país, s´hi sentiran reflexats.
Un detall de Sergi Belbel, a l´inici, es veu bastida, apunt d´èsser derruit, i quan acaba, igual, amb detall de lofts d´oficines, que exemplaritza que més enllà de perdre´s una fàbrica, es perd la memòria col.lectiva de moltes generacions,d e vivències, de lluites socials, laboals, vagues, abusos empresarials, històries d´amor i desamor, etc, que el capitalisme constructiu ni entén ni menys recorda. Potser el missatge és aquest, que n perdem la memòria col.lectiva dels avantpassats que van aixecar el país a les fàbriques i que la seva petita història, és part de la nostra història col.lectiva. Molts Marcó a tingut la nostra història, però el "seny" malentès, els han arraconat a les generacions actuals.
Més informació per si és del vostre interès i voleu fer-hi comentaris a posterior:



Presentació
Fitxa artística i horaris
Imatges
Espot
Falca
Com comprar les entrades
Activitats entorn de l'obra
Premsa
Gires
Obra recomanada Connecta't
Home
En Pólvora
Temporada 2006-2007
Del 2 de novembre al 23 de desembre de 2006
Sala Gran

Àngel Guimerà torna al Teatre Nacional de Catalunya, després de Terra baixa, Maria Rosa i La filla del mar, amb En Pólvora, un drama de passions amb el rerefons social dels conflictes del moviment obrer. En Marcó, anomenat «en Pólvora» pels seus cops de geni, ha hagut de fugir a França per haver mort un home, deixant enrere la feina a la fàbrica tèxtil, els amics (especialment en Toni, que el considera com un germà), i un amor, la Taneta, ara pretesa per en Francesc, l’encarregat de la fàbrica. En Marcó haurà de desafiar les autoritats i tornar al poble per recuperar la Taneta. Així es desencadena un conflicte entre el poder i els treballadors, que s’entrellaça amb el triangle amorós format per la Taneta, en Francesc i en Pólvora.

Estrenada l’any 1893, enmig d’un clima d’enfrontament social, En Pólvora inaugura l’etapa culminant de la dramatúrgia d’Àngel Guimerà. L’autor va escriure que amb En Pólvora havia volgut crear una obra «completament a la moderna», i és per això que decideix prescindir del vers i defugir el costumisme de les seves primeres obres en prosa. Efectivament, l’autor farà un salt cap a la modernitat tot apostant pel realisme: En Pólvora és un drama social, que anticipa conflictes i temes que trobarem a obres posteriors com Maria Rosa, La festa del blat o Terra baixa, i que es constitueix com una de les primeres obres que parlen del món obrer industrial.